Farm Cigüt, Martjanci

Specific details Farm Cigüt
Noršinci 62, 9221 Martjanci
tel: +386 (0)2 548 - 10 - 92
www.kmetija-cigut.si
Created by

Description

kmetija cigut 5Farm Cigüt, Martjanci je družinska kmetija, ki se nahaja v prelepi občini Moravske Toplice. Je ena izmed največjih in najsodobnejših kmetij Osnovna dejavnost je pitanje govedi visoke kakovosti, pridelava poljščin , storitve s kmetijsko mehanizacijo in prodaja bučnega olja.

Kmetija Cigütovih , ki je živinorejsko- poljedelsko usmerjena, spada med zaščitene kmetije, je v programu KOP in prideluje pridelke na okolju prijazen način, kmetuje integrirano, izvaja ukrep sonaravne reje domačih živali.

KRATKA ZGODOVINA

Cigüt Štefan kmetuje že več kot 30 let. Začel je z dva hektarja veliko kmetijo in jo s trdim delom in pridobljenimi izkušnjami večal in bogatil. Je prizadeven, ima organizacijske sposobnosti, prevzema mentorstvo za praktično usposabljanje študentov in jim posreduje svoje znanje.

kmetija cigut      kmetija cigut 1      kmetija cigut 2

KMETIJA DANES

Na kmetiji živita dve generaciji. Družino sestavljajo poleg gospodarja Štefana še žena Marija, sin Štefan, njegova punca Barbara ter hčerka Mira. Hčerka Mira se je po končanem šolanju v Kopru tam tudi zaposlila in tam prav tako stanuje. Tudi sin je končal šolanje na Fakulteti za kmetijstvo v Mariboru in bo nasledil očeta na kmetiji. Za tako profesionalno in specializirano kmetijo je zelo pomembno, da bo s kmetovanjem nadaljeval mlad, univerzitetno izobražen in široko razgledan naslednik.

Na kmetiji zaposlujejo še 6 delavcev. Tako kmetijstvo pomeni edini in glavni vir dohodka gospodarju, njegovi družini in šestim zaposlenim.

Farm Cigüt, Martjanci spada med mojstrske kmetije, kjer nudi študentom kmetijstva dodatno praktično izobraževanje in usposabljanje. Ne gre pa zanemariti tudi dejstva, da je sin Štefan eden izmed najboljših oračev v Republiki Sloveniji, saj je že leta 2003, kot 20 letni fant, postal državni prvak v oranju.

Proizvodna usmeritev kmetije je živinorejsko poljedelska. Na kmetiji redijo letno okrog 800 mladih pitanih goved.

Farm Cigüt, Martjanci prideluje poljščine na več kot 300 ha zemljišč. V celoti zagotavlja lastno voluminozno krmo za živino ( koruza, ječmen, seno), na ostalih površinah pa prideluje sončnice, buče in pšenico.

cigut nova 15

 

Contacts

Services Farm, Breeding bulls

Location

Martjanci
Noršinci 62

Video